Emotions



 



Целта на тази публикация е не само да отрази съвременните разбирания за ролите на мъжа и жената в обществото и изключването на жената от участие във властта, но и какви мерки могат да се предприемат относно промяна,както и предизвикателствата, свързани с тях в по-широк теоретичен аспект, както и осъзнаването им в личен план.



Под понятието джендър се разбира социално-конструираната роля на мъжа и жената, която съществува във взаимоотношенията им и включва дискриминация на основата на пола -  последното е биологично понятие.



Трансформация на конфликти  е съзидателен и мирен подход към конфликта, който носи промяна - конфликтът се явява потенциално позитивен и в същото време неизбежен. Големият проблем е в насилието - културно и поведенческо. Войната пък е по-мащабна употреба на насилие при  справяне с  конфликта за постигане на политически и икономически цели. Войната се базира на доминиращ подход във взаимоотношенията, при който нормално се показва надмощие над опонента,  докато решаването на конфликта е основан на взаимност и сътрудничеството.Понятието война е тясно свързано с джендър и по-конкретно с разбирането за мъжкото начало, където в центъра е героят - мъжът,, който  триумфира над някой или нещо,или умира в опита си да го направи..Ролята на жената е подчинена  - тя просто е инструмент - тя окуражава, поддържа воина или стават жертва . Мъжко-женското доминиране се изразява в различни форми и интензитет - в икономическо изключване, политическо маргинализиране , социален контрол,  сексуална експлоатация , културно неуважение, както и във физическо насилие - това може да касае и по-крехки мъже - физически и духовно. Ако искаме да постигнем систематична трансформация на конфликти е необходимо  да видим глобалната реалност във всеки специфичен акт на насилие и във всяка индивидуална война. Добре е да преодолеем културата на доминиране и насилие, където мъжките и женски взаимоотношения са основа и да се опитаме да развием ново разбиране за джендъра като  осмислим всъщност кое е човешкото в тях - във взаимоотношенията.



От гледна точка на джендър -  съвремените конфликти и военни действия имат негативно влияние върху психиката на мъжа  и неговото възстановяване .  Психичната трамва и брутализация не са достатъчно изучени и подкрепени, защото понятието война е основано на идеята, че мъжът е силен и следва да понесе страданията от насилието като част от тази роля и в този смисъл човешките им потребности са пренебрегнати и прерастват пак в насилие, често и в самоубийства .Трансформацията на конфликти се базира на ценности и подход за преодоляване на доминиращата роля на мъжа и ако се приложи към взаимоотношенията може да ги промени , може да се фокусира не върху силния опонент и унищожаване на властимащия, а върху влизане във взаимоотношения с него и разрешаване на конфликта .Чисто практически това може да се постигне чрез няколко действия



- подготвяне основата за общността за мирни преговори 



- издигайки съзнанието на обществото и подкрепа за мирни преговори , създавайки такова движение



- организиране на участие в неформални паралелни преговори



- убеждаване на малцинствата и маргинализираните групи, че гласовете им могат да лъдат чути на местно и национално ниво



- подчертаване на исторически, традиционни и културни елементи, които биха способствали мирно решение на конфликта



- създаване на местни мехнизми за спазване на споразумението 



- създаване на процес на лечение на враждебността и разделението чрез диалог и кооперация  и обучение на ученици и общестовото дори



Тези инициативи могат спокойно да се вършат от жените - понякога точно защото не са във властова позиция могат да бъдат по-опасни от мъжете - те не се изправят като заплаха и така могат да упражнят по-добре моралния си авторитет и да обезкуражат агресията. Жените не са така обременени като мъжете и по-често биха подходили експериментално към проблема.



Международните непправителствени организации, правителствата и донорите трябва да подкрепят уцастието на жените в управлението и мирните преговори  и да дадат възможности на живеещите в конфликтните зони. А и мъжете могат да бъдат поощрени да се поучат жените и техния опит.



Съществува и една джендър дихотомия разглеждана като северо-южна дихотомия. Приема се, че в северните страни мъжката половина по-лесно въприема и подкрепя феминизма, отколкото традиционните южни общества, представлявани от непроменимия МАЧО. Пропастта между женските тенденции и приетите традиционни - южни и източни - културни нотки, предполага по-сложни взаимоотношения от културно, а не биологично естество. Добре е за всички нас да осъзнаем фундаменталната връзка между понятието джендър и насилието и да приемем, че то не е прилежащо, а всъщност е приченено от желанието за война и по-общо казано от насилието като инструмент на човешки взаимоотношения, както и да признаем, че тези взаимоотношения базирани на идеята за доминирането не могат да постигнат справедлив мир или хармония. Диалогът на тази тема е важен за мира и е добре да се развие подход към властта от позицията на кооперирането - лично, обществено и политическо. Образованието може да се разгледа в различни аспекти - на места обучение на деца и възрастни, обучение в организации и в общността, както и трениране на лидери. Журналистите имат възможността да премислят темата и да разпространят ново мислене и съответно нови перспективи.



Влиятелните и силните на деня  могат да осигурят право на жените да участват в политически прговори - но още по-важни са усилията на самите жени да заявят своето място като се откажат да бъдат жертви и заявят равенство,провокиращо мъжката хегемония и културата, която го подхранва.



И всеки от нас трябва да изиграе своята роля не само като подкрепя другите , но и като упражнява собствената си власт във всяка част от живота, за да спомога за мирното и хармонично съществуване на тази планета.



И последно - понятието джендър се счита често като чисто женска тема, тема за правата на жените - но всъщност и двата пола е добре да я  обсъждат и дебитарат като променат отношенията си, както и очакванията си.

Like this story?
Join World Pulse now to read more inspiring stories and connect with women speaking out across the globe!
Leave a supportive comment to encourage this author
Tell your own story
Explore more stories on topics you care about